İŞ GÜVENLİĞİ

İş sağlığı ve güvenliği, 'İSG' kanun, yönetmelik ve tebliğler ile çalışanların korunmasını sağlamaya yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine İş Güvenliği denir.

 

İş sağlığı ve güvenliği bir bilim dalıdır. Dünya üzerinde milyonlarca işyeri var. Bu işyerlerinde her gün onlarca insan fiziki şartlardan ve iş kazalarından dolayı hayatlarını kaybediyorlar ya da sakat kalıyorlar. Bu bilim İşyerlerinde çalışanların karşı karşıya kaldıkları sağlık problemlerini ve mesleki riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.  Bir firmanın ya da kuruluşun gerçekleştirdiği bütün iş ve işlemler  çalışanları, paravan şirketleri ve orada çalışanları geçici işçileri,  bir şekilde o işyerinde çalışan herkesi etkiler. Tüm bu insanların sağlığının korunması ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda İş sağlığı ve güvenliği bilim olarak çalışır.

 

İş Sağlığı ve güvenliği meselesinin kanuni dayanağı ise 4857 Sayılı İş Kanunu 5. bölüm 77-89. maddede belirtilmektedir.  İş Sağlığı ve güvenliği’nin sağlanmasında işverene ve devlete görev düşmektedir. Devlet işverenlerin işyerlerinde gereken tedbirleri alıp almadıklarını, denetler, gerekli gördüğü hallerde işyerini kapatabilir. İşyeri çeşitli mühendisleri, teknik elemanlarını sağlık elemanlarını kurallar göre çalıştırmak zorundadır.

 

İşçi Sağlığını olumsuz etkileyen durumlar

 

İş Sağlığı ve güvenliği çalışmalarının temel noktası işçi sağlığını korumaktır bu bağlamda İş Sağlığı ve güvenliği uzmanları işyerlerinde gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler. İşçi sağlığını olumsuz etkileyen bir çok durum mevcut bu durumlar hakkında sizlere kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.